Ook 2023 stond in het teken van de achterstanden bij het UWV. Onlangs bleek wel dat de achterstanden bij de primaire WIA-beoordelingen wat (lijken) te worden ingelopen door het UWV, maar ook in mijn praktijk zie ik dat het eerder regel dan uitzondering is dat het UWV te laat beslist (zowel bij primaire aanvragen als in bezwaarprocedures).
Als je als belanghebbende werknemer of werkgever niet langer dan de wettelijke beslistermijn wil wachten, dan kan het helpen om via andere wegen sneller een beslissing af te dwingen.
Wat moet je dan doen?
Ten eerste moet je het UWV in gebreke stellen om het UWV twee weken de tijd te geven alsnog tijdig te beslissen (artikel 4:17 Awb) op verbeurte van een dwangsom. Ligt er -ondanks dat er dan een dwangsom wordt verbeurt - dan nog geen besluit? Dan kun je rechtstreeks beroep instellen bij de bestuursrechter en die kan dan zwaardere middelen inzetten om het UWV tot een snellere besluitvorming te bewegen. Dit volgt uit de uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant van 7 december 2023 (ECLI:NL:RBZWB:2023:8626).
In die zaak heeft een verzekerde bezwaar aangetekend tegen een beslissing waarin aan de verzekerde geen WIA-uitkering werd toegekend. Het UWV besliste – ondanks de in gebrekestelling – niet tijdig en de verzekerde heeft rechtstreeks beroep ingesteld bij de bestuursrechter om snel duidelijkheid te krijgen over zijn bezwaar. Het UWV stelt zich in die procedure op het standpunt dat door het tekort aan verzekeringsartsen zij niet binnen twee weken op het bezwaar kan beslissen, terwijl dit wel noodzakelijk is voor een zorgvuldige besluitvorming. Dat snapt de rechter. De rechter wijkt daarbij wel af van de hoofdregel – dat het bestuursorgaan binnen twee weken na de uitspraak van de rechtbank alsnog een beslissing moet nemen op straffe van een dwangsom – de rechter vindt namelijk dat het UWV binnen vier maanden op het bezwaar van de verzekerde moet beslissen, omdat er wel een zorgvuldige beslissing moet komen. Doet het UWV dat niet, dan moet het UWV € 100,- betalen voor iedere dag dat zij te laat zijn met een maximum van € 15.000 (!).
Kortom: er zijn mogelijkheden het UWV te bewegen sneller te beslissen als zij de wettelijke beslistermijn niet halen. De vraag is echter wat dit voor het grote geheel oplevert… Het feit dat dit dossier mogelijk voorrang zal krijgen bij de afdeling SMZ van het UWV, betekent natuurlijk dat er andere zaken (langer) blijven liggen.
Meer weten over de wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen en de achterstanden bij het UWV? Lees dan ook deze artikelen: